Subsidie elektrische bedrijfswagen

Subsidie elektrische bedrijfswagen

Naast de toenemende vraag naar elektrische personenwagens stijgt ook de vraag naar elektrische bedrijfswagens. De zzp'er die geen grote afstanden hoeft te rijden ziet steeds vaker de voordelen in van emissievrij rijden. Een keerzijde is dat elektrische bestelauto's vaak duurder zijn in aanschaf. Om de aanschaf te stimuleren stelt de overheid een pakket beschikbaar met meerdere subsidiemogeljkheden.


Tip: bekijk ook de subsidies en regelingen voor particulieren.

De Citroëns e-Berlingo waarop ondernemers subsidie aan kunnen vragen

Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Ook al is de elektrische bestelbus veel goedkoper in onderhoud en gebruik ten opzichte van een brandstofvariant, de aanschafprijs is dat nog niet. Om de 'pijn' te verzachten is er een subsidie beschikbaar voor de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus. Ondernemers kunnen profiteren van een subsidie tot maximaal € 5.000. De middelgrote en grote ondernemer ontvangt met deze regeling 10% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Dit is exclusief BTW en inclusief BPM en de opties die de fabrikant of importeur aanbracht voordat het kenteken werd vrijgegeven. Bij voertuigcategorie N2 en een maximum gewicht van 4.250 KG is de subsidie 10% van de verkoopprijs zonder BTW. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%. In 2023 is er een subsidiepot van 33 miljoen euro beschikbaar. De subsidieregeling geldt tot eind 2025.


Om gebruik te kunnen maken van de regelingen dient de aanvrager wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dient de elektrische bedrijfswagen een actieradius van minimaal 100 kilometer te hebben, moet het een volledig elektrische bedrijfswagen zijn, moet het een nieuwe bedrijfswagen zijn, moet de netto cataloguswaarde minimaal 20.000 euro exclusief btw zijn en dien je de auto minimaal 3 jaar op naam te houden. Meer informatie is te vinden op de website van de RVO.

Milieu Investeringsaftrek (MIA)

Naast de SEBA kun je voor de zakelijk aangeschafte elektrische bedrijfswagen ook gebruik maken van de Milieu-InvesteringsAftrek. Afgekort, de MIA. met deze regeling kun je profiteren van een investeringsaftrek. Voor elektrische bedrijfswagens is deze nog een stuk ruimer dan voor elektrische personenwagens. De MIA bedraagt kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag, zijnde de aanschafwaarde exclusief btw met een maximum van 75.000 euro exclusief btw. Deze aftrek komt boven op de gebruikelijke investeringsaftrek. 


Om in aanmerking te komen voor de MIA-subsidieregeling dient de investering op de Milieulijst 20xx te staan. Verder gelden nog een aantal andere voorwaarden waarvan hoier een paar voorbeelden. De investering moet binnen 3 maanden na aankoop aangemeld worden. Daarnaast geldt de MIA voor nieuwe elektrische bedrijfswagens of bedrijfswagens met een maximale kilometrage van 6000 kilometer en een registratiedatum van niet meer dan 6 maanden geleden.

Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en VAMIL regelingen worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn er wel verschillen. Bij toepassing van de VAMIL is het mogelijk om tot 75% van de investeringskosten in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische bedrijfswagens, op een door jou te bepalen moment af te schrijven. Doordat de fiscale winst verminderd zal worden door het versneld afschrijven hoef je als ondernemer minder belasting te betalen. Dit heeft natuurlijk liquiditeitsvoordelen. Voor de voorwaarden die aan deze regeling zijn verbonden, zie de site van RVO (linkje vorige paragraaf).

MRB-vrijstelling

Naast de vrijstelling van de BPM geldt er voor elektrische bestelwagens ook een vrijstelling voor de Motor Rijtuigen Belasting. Deze vrijstelling geldt voor alle auto's, waaronder bedrijfswagens. Kies je voor een Plug In Hybride bedrijfsauto dan geldt een halftarief op de MRB wanneer de CO2-uitstoot niet meer dan 50 gram per kilometer betreft. Het kabinet houdt deze regeling tot eind 2024 in stand.

Bijtellingsvoordeel

Evenals voor elektrische auto's zijn er ook voordelen op de bijtelling voor een elektrische bedrijfswagen. Het huidige bijtellingspercentage (2023) is 16% over de eerste 30.000 euro. Over de meerwaarde, alles boven de 30.000 euro zal 22% bijtelling worden geheven.


Share by: