Bijtelling elektrische bestelbus

Bijtelling elektrische bestelbus, hoe zat dat ook alweer?

Voor de zakelijke rijder is elektrisch rijden een interessante ontwikkeling vanwege de gunstige bijtelling en het emissievrij kunnen rijden. Dit laatste zal zeker interessant zijn wanneer toegang tot de stadscentra voor brandstofauto's gaat worden ontzegd. Steeds meer ondernemers die in bezit zijn van een bedrijfswagen zien deze voordelen ook. Hoe luidt de bijtellingsregeling voor de bestelbus?

Hoe wordt de bijtelling vastgesteld?

Indien je een zakelijke lease-bedrijfswagen ook privé wenst te gebruiken dien je bijtelling te betalen. Dit betaal je wanneer het aantal prive kilometers meer is dan 500 kilometer per jaar. De reden is dat de overheid het privégebruik ziet als een vorm van inkomen. De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van:

 

  • De cataloguswaarde van je zakelijke (lease)bedrijfswagen;
  • De CO2 uitstoot van je zakelijke (lease)bedrijfswagen;
  • De belastingschijf waarin jouw salaris valt.

 

Het standaard percentage bijtelling voor brandstofvoertuigen is in 2021 22%. Voor emissievrije bestelwagens, waaronder volledig elektrisch, is er een voordeel.

Bijtelling en voorwaarden elektrische bedrijfswagens 2022

In feite zijn de bijtellingsregels voor elektrische bedrijfswagens gelijk aan de regels voor een elektrische personenauto. Dit betekent dat voor 2022 een bijtellingspercentage van 16% over de eerste € 36.000,- geldt. Voor 2023 geldt een bijtelling van 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000. Kies je voor een bedrijfswagen met een hogere catalogusprijs, dan betaal je over de meerwaarde een bijtellingspercentage van 22%. Wanneer je enkel zakelijk gebruikt maakt van je bedrijfswagen hoef je geen bijtelling te betalen. Mocht je nog meer willen weten van de bijtellingspercentages na 2021, kijk dan naar de bijtelling elektrische auto's voor 2022 en volgende jaren.

Fiat e-doblo
Share by: