Blog Layout

aug. 24, 2023

Elektrische bestelbus 2023 | de TOP 5 compacte modellen

Steeds meer steden gaan brandstofauto’s de toegang ontzeggen tot hun centrum. Onder de ondernemers zorgt dit voor extra belangstelling voor de elektrische bestelbus. Een ander alternatief zou kunnen zijn op waterstof rijden. Of e-fuel over een paar jaar. Maar voor risicomijdende ondernemers is dat nog een brug te ver. Momenteel ligt de elektrische bestelwagen dus het meest voor de hand. Wat zijn de beste elektrische compacte bestelwagens van 2023?

Compacte elektrische bestelbussen

We maken de balans op aan de hand van de belangrijkste criteria zoals prijs, bereik, vermogen van de elektromotor en het laadvolume. Om een redelijke vergelijking te trekken gaan we uit van de instapmodellen. In onze vergelijking gaan wij uit van het L1 instapmodel, dus met korte wielbasis. De meeste modellen kennen ook een verlengde long-versie L2, die veelal 30 tot 35 centimeter langer is.

 

Andere aandachtspunten:

  • Het bereik is conform opgave autofabrikant volgens WLTP-normen met het stadsverkeer in de zomer. Wordt er veel meer op de snelwegen gereden of het weer is veel kouder, dan liggen de werkelijke bereikwaarden voor alle modellen beduidend lager.
  • Rijd je meer dan 150-200 km per dag? Bij koud weer of veel zware lading is de kans groot dat je ergens onderweg moet laden. Houd hier rekening mee. Hoe snel de auto kan laden kan in dat geval een belangrijke weging zijn bij de aanschaf.
  • Kijk tot hoe ver de fabrieksgarantie gaat. Standaard 8 jaar of 160.000 km op de accu komt veel voor.
  • Tot eind 2025 kan nog aankoopsubsidie aangevraagd worden op bedrijfsauto’s.


In onze rangschikking betrekken we de volgende elektrische bestelbussen:



Citroën e-Berlingo

Citroën e-Berlingo

De e-Berlingo, Opel Combo-e en Peugeot e-Partner hebben weinig onderlinge verschillen. Niet zo vreemd want de merken behoren alle 3 tot de Stellantisfamilie en staan op hetzelfde e-platform. 


Onderscheid ligt er nog ten aanzien van de prijs. Het instapmodel van de e-Berlingo heet de Van Control. Dan volgt een Van Club. De meest uitgebreide versie van de e-Berlingo heet Van Driver.


Peugeot e-Partner

Peugeot e-Partner

De e-Partner heeft dezelfde aandrijflijn als de Peugeot e208 en e-2008. Dit betekent een wat lagere bereik invergelijking met de Opel Combo en de Renault Kangoo. Net als de e-Berlingo en de Combo is ook de e-Partner gebouwd op het EMP2-platform van Stellantis. 


In de e-Partner kun je met z’n drieën voorin zitten. Voor een bedrijfswagen is de e-Partner erg rustig en rijdt het zeer comfortabel. Het trekgewicht van de e-Partner is 750 KG wat rond het gemiddelde ligt. Snelladen gaat ruim binnen het halve uur (van 20 naar 80%). 


Nissan Townstar Van

Nissan Townstar Van

De Nissan Townstar is nog relatief onbekend. Het is de opvolger van de Nissan e-NV200 die meeer bekendheid geniet.


De volledig elektrische Townstar is, net als de Mercedes eCitan voor een heel groot deel gebaseerd op de Renault Kangoo. Dit komt doordat de autoproducenten zeer nauw samenwerken, vooral ook op het gebied van elektrisch rijden.


Aan de buitenkant verschillen de 3 modellen aan de voorkant. De achterkant van de 3 merken zijn, op de logo’s na, haast identiek.



Volkswagen ID.Buzz

Volkswagen ID.Buzz links achter

De ID.Buzz is een mooi kek model, maar je moet wel de portemonnee trekken voor deze bestelauto. Wel heb je naast de standaard 8 jaar garantie op het accupakket ook 7 jaar gratis onderhoud tot een max van 160.000 kilometer. 


Het laadvermogen ligt met 650KG aan de lage kant. Het trekvermogen van 1000 KG zit juist weer wat hoger. Het snelladen van 5 naar 80% gaat binnen het halve uur dankzij de 170 kW snellaadvoorziening.


Opel Combo e-Cargo

Opel Combo e-Cargo

De Combo Electric is vanbuiten compact, maar biedt vanbinnen een zee van ruimte. Met een lengte tot 3.440 mm is zijn laadruimte één van de grootste compacte bestelwagens.


De Opel Combo-e Cargo is voorzien van een 50 kWh groot accupakket met een elektromotor die goed is voor 136 pk. Het rijbereik van de Combo valt met 315 kilometer erg mee. Zeker gezien de wat sterkere elektromotor. 


Renault Kangoo E-Tech

Renault Kangoo E-Tech Electric

Wat de specificaties betreft komt de Renault Kangoo E-Tech Electric redelijk overeen met het gemiddelde. Het bereik van  300 kilometer is netjes. Snelladen met 80 kW gaat dan even weer wat trager. Het vermogen ligt met 123 pk net even onder het gemiddelde.


De Kangoo E-Tech heeft een laadvolume van 3,3 kubieke meter. Het open Sesame-systeem zorgt voor een grotere zij-opening van 1,45 meter. 


Mercedes-Benz e-Citan

Mercedes-Benz e-Citan

Op gebied van de bedrijfswagens hebben Renault en Mercedes al jaren een innige relatie. De gesloten eCitan heeft opvallend genoeg een kleinere actieradius dan de Kangoo. De laadtijd aan een DC-snellader wijkt ook af. Daar staat wel een boordlader tegenover van 22 kW. Het laadvermogen is met 3,6 m3 iets groter dan de Kangoo. 


De eCitan moet het doen met een rijbereik van slechts 285 kilometer. Dit is niet wat je verwacht van Mercedes, gelet ook op de prijs.


In 2022 is een vernieuwde versie van de eCitan uitgebracht. Deze is verkozen tot Van of the Year 2022.


Fiat e-Doblo

Renault Kangoo E-Tech Electric

Ook Fiat is onderdeel van het Frans-Italiaanse Stellantis. De Fiat Doblo heeft zowel een personen-uitvoering  als een bedrijfsauto-uitvoering. De elektrische versie is in medio 2022 uitgebracht als compacte bestelwagen. Als bestelauto heeft de Doblo dus zowel een brandstof- als elektrische versie.


De e-Doblo staat bekend om het extraatje dat het goed kan rijden op onverhard terrein. Het elektrische voertuig heeft een vehicle-to-load voorziening.


De TOP 5 beste elektrische compacte bestelbussen

Eerst zetten we nog even de belangrijkste specificaties op een rij.

Specificaties elektrische bestelbus

En dan nu de Top 5 elektrische compacte bestelbussen.


  1. Peugeot e-Partner
  2. Opel Combo Electric Cargo
  3. Fiat e-Doblo
  4. Nissan Townstar
  5. Citroën e-Berlingo


De compacte bestelwagen die als beste uit de bus rolt is de Peugeot e-Partner. Het voertuig heeft weliswaar een iets lager bereik, maar voor de rest heeft het uitstekende prestaties voor de laagste prijs. Nummer 2, de Opel Combo e-Cargo, is iets duurder dan de e-Partner. Het net wat groter bereik weegt daar niet tegen op om de eerste plaats te bemachtigen. De nummers 3 t/m 5 doen niet veel voor elkaar onder. Dat de e-Doblo net wat beter scoort dan de Townstar komt door het sneller laden en de krachtigere elektromotor. De Nissan Townstar is een wagen die veel te bieden heeft voor een nette prijs. Het lagere snellaadvermogen en een minder sterke elektromotor zijn minpuntjes. De Citroën e-Berlingo sluit de rij. Net als de e-Doblo laadt het sneller en heeft het meer elektromotorvermogen, maar je betaalt wel € 2000 meer dan de Townstar.


Nog even kort de afvallers. De Kangoo is duurder dan de e-Doblo en e-Berlingo terwijl het qua prestaties geen extra's brengt.  De eCitan heeft een lager bereik, een lager motorvermogen en het snelladen gaat slechts tot 75 kW. En dat terwijl de prijs veel hoger ligt. De standaard 22 kW boordlader weegt daar niet tegen op. De Volkswagen ID.Buzz Cargo is een blitse bak en heeft veel te bieden, maar is simpelweg te duur tegenover de concurrentie.


Deel het bericht


Tesla Model S Yoke-stuur
door Mindert Westra 09 mei, 2024
Dankzij de Tesla is de elektrische auto duidelijk op de kaart gebracht. In deze blog gaan we in op alle modellen die Tesla in Nederland heeft uitgebracht.
De voorkant van een Volkswagen ID.7 Tourer die geparkeerd staat voor een muur van stenen
door Mindert Westra 07 mei, 2024
We kunnen weer een nieuwe elektrische stationwagon verwachten. Dit is de Volkswagen ID.7 Tourer. En relatief gezien is hij niet duur.
03 mei, 2024
Het gebeurt altijd een ander, maar het zal je maar gebeuren. Je wint een auto! Wel zit je dan vast aan een aantal contractvoorwaarden.
Een gele elektrische Renault 5 staat tegen een gele achtergrond
door Mindert Westra 01 mei, 2024
Wie kent de Renault 5 niet? Renault doet oude tijden herleven door zijn gamma te verrijken met een elektrische versie van zijn voorgangers.
Meer artikelen
Share by: