Kosten opladen elektrische auto


Kosten opladen elektrische auto

Over de kosten voor het opladen van een elektrische auto is nog veel onduidelijk. Waar je, in geval van een benzine- of diesel auto, de prijzen gemakkelijk kunt berekenen ligt dit voor EV's wat gecompliceerder. Wij zetten de kosten voor het opladen aan huis, op kantoor of bij snelladers op een rijtje.
Mercedes EQC

Kosten opladen thuis

De kosten van het opladen van een elektrische auto aan huis kunnen worden berekend aan de hand van het stroomverbruik. In dit artikel schrijven we over periodieke kosten in de vorm van elektriciteitskosten. In een eerder artikel hebben we alle kosten voor de aanschaf, installatie en periodieke kosten van een laadpaal aan huis uitgewerkt.  


Door de elektrische auto thuis te laden zal het stroomverbruik binnen het huishouden stijgen. Simpelweg omdat een EV veel stroom vraagt om de accu's te kunnen opladen.


Tip: Sommige werkgevers vergoeden de stroomkosten voor het opladen aan huis, omdat deze kosten feitelijk kunnen worden aangemerkt als 'tankkosten'. Bespreek de mogelijkheden met je werkgever of leasemaatschappij.

Kosten opladen op kantoor

Het opladen van jouw elektrische auto aan de zaak is vaak de meest voordelige optie. Uit praktische overwegingen is het soms handiger op kantoor te laden. Steeds meer werkgevers plaatsen daarom ook laadpalen bij het werk, waar uiteraard wel kosten aan verbonden zijn. Evenals thuis heeft ook het bedrijf te maken met een stijging in de stroomkosten en logischerwijs een hogere energierekening. Echter kunnen deze kosten voordelig uitpakken voor de werkgever. Doorgaans ligt de prijs per kWh vaak lager dan thuis.


Sommige bedrijven kiezen er voor om de laadpalen open te stellen voor werknemers en bezoekers. Andere bedrijven kiezen er juist voor om een kleine vergoeding te vragen. Het stroomverbruik, en bijbehorende kosten, stijgen immers wel.


Er zijn verschillende apps verkrijgbaar die de kosten per laadpaal (ook van openbare laders en snelladers) inzichtelijk maken.

Kosten publiek laden

Bedrijven die laadpalen toegankelijk maken vallen eigenlijk ook onder het kopje 'publieke- of openbare laders'. Andere voorbeelden zijn laadpalen in parkeergarages of gemeentelijke laadstations. Bij deze laadpunten kunnen de prijzen sterk verschillen, afhankelijk van de aanbieder en gebruikte laadpasje. Sommige gemeentelijke laadpunten zijn gratis beschikbaar om zo elektrisch rijden te stimuleren.


De meest kostbare optie is het gebruik van snelladers. Dit is vooral te danken aan de kostbare techniek (DC-laders) die hiervoor nodig is. Het gebruik van het juiste laadpasje kan een flinke besparing opleveren. Maak je veel gebruik van snelladers dan kan het handig zijn om meerdere laadpasjes aan te schaffen. Dat geldt zeker wanneer je in het buitenland laadt. Laadpasjes van dezelfde leverancier als de lader zijn vaak het voordeligst.

Share by: