AUDI AG en het groene technologiebedrijf Krajete GmbH ontwikkelen samen nieuwe technologieën voor het filteren van CO2 uit de lucht. Deze zogenaamde direct air capture-technologieën (DAC) levert een aanzienlijke milieubesparing op en brengen extra energie- en kostenbesparingen met zich mee. Het laatste voorbeeld van het ontwikkelingswerk van de twee partners is een nieuwe fabriek in Oostenrijk, waar filtermateriaal wordt gebruikt dat een zeer hoge belasting van moleculen kan bevatten en zeer ongevoelig is voor de effecten van vocht. Hierdoor is het haast niet meer nodig om de te filteren omgevingslucht voor te drogen.
Op deze manier kan er vrij eenvoudig CO2 worden gefilterd dat de auto niet meer verlaat.
Zo kan in korte tijd meer uitstoot van de auto (CO2) uit de omgevingslucht worden verwijderd. Na het filteren komt de schone lucht weer terug in de omgeving. De teruggewonnen CO2 blijft in sterk geconcentreerde vorm achter. Dit betekent een veel beperktere opslag. Het doel is dat de CO2 voor een breed scala aan industriële toepassingen wordt ingezet. De grootschalige installatie bij het Oostenrijkse Linz kan momenteel 500 ton CO2 per jaar filteren maar moet tegen het einde van het jaar zijn uitgebreid naar 1.000 ton. Het doel op lange termijn is CO2 bruikbaar te maken voor industriële doeleinden. En daarmee zet de auto-industrie een volgende stap in de duurzaamheid en levert het een belangrijke bijdrage aan de klimaataanpak. Waar vandaag de dag met 100% elektrisch rijden het milieu een dienst wordt bewezen door emissievrij te rijden, gaat straks de koolstofdioxide worden afgevangen en levert dit zelfs grondstoffen op!
AUDI AG wil zijn steentje bijdragen om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Het bedrijf houdt daarom bij al zijn zakelijke beslissingen rekening met duurzaamheid en heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld. Tegen 2025 streeft de moederconcern Volkswagen ernaar om de ecologische voetafdruk van personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen in vergelijking met 2018 met 40% te verminderen over de gehele levenscyclus.