Blog Layout

sep. 20, 2023

Verschillende vormen van autolease met onderlinge verschillen

In Nederland is het leasen van een auto al jaren enorm populair. Niet alleen onder zakelijke rijders maar ook onder de particuliere autorijder. Autolease is eigenlijk niets meer dan het huren van een auto. Een leasemaatschappij of bedrijf doet de investering en de gebruiker betaalt een bedrag voor het gebruik van de auto. Daarmee is direct het grote voordeel van leasen zichtbaar: je hoeft namelijk zelf de investering niet te doen. Daardoor is leasen zowel onder startende ondernemingen als grote bedrijven erg populair. Het geld wat anders voor de investering in een auto zou worden gebruikt kan nu anders ingezet worden. We behandelen hier de volgende vormen van Autolease en benoemen de verschillen.


  1. Financial lease
  2. Operational lease
  3. Netto operational lease
  4. Full operational lease
  5. Private lease
  6. Short lease

1. Financial lease

Een van de populairste vormen van leasen is financial lease. Financial lease is in de basis niets meer dan koop op afbetaling. Ofwel een vorm van kredietverlening. Wanneer je een auto wenst te kopen maar het volledige bedrag niet hebt liggen of niet wil besteden kun je kiezen voor financial lease (ook wel financiering genoemd). De auto komt dan gewoon op jou naam en staat, als het een zakelijke auto betreft, ook op de balans. De leasemaatschappij of financieringsmaatschappij schiet de auto voor en ontvangt deze kosten maandelijks terug met daarbij een rente op de lening. In tegenstelling tot veel ander vormen van lease zijn zaken als onderhoud, afschrijving en verzekering niet meegenomen in het maandbedrag. Daar tegenover staat dat de auto wel in eigen bezit is. Men mag de auto op ieder moment verkopen. Wel draagt de lessee hierbij het economisch risico. Als de waarde lager uit valt dan gedacht heeft dit geen invloed op de financiering of het maandbedrag. Als particuliere koper die gebruikt maakt van financial lease kan het ook zijn dat je te maken krijgt met een bkr-registratie. Laat je daarom vooraf goed informeren.

2. Operational lease

De tweede vorm is operational lease. Een zakelijke vorm van leasen waarbij de auto in bezit blijft van de leasemaatschappij maar de berijder deze voor een vooraf afgesproken periode ter beschikking krijgt. Afhankelijk van de auto, het aantal verwachte kilometers en de looptijd betaal je een vast bedrag per maand. De auto komt niet op de balans en daarmee blijft er werkkapitaal behouden. De maandbedragen kunnen worden geboekt op de winst- en verliesrekening. Operational lease kent twee varianten. De eerste betreft een gesloten calculatie. Hierbij staat het maandbedrag vast evenals het aantal kilometers. Wanneer aan het einde van de looptijd de kilometerstand afwijkt kan er een nacalculatie worden gemaakt. Daarnaast is er een open calculatie waarbij de leasenemer inzicht heeft in de calculatie van de leasemaatschappij. Het risico is hiermee gesplit en wanneer er aan het einde van de looptijd een budget overblijft zal dit worden verrekend. Open calculatie vind vooral plaats bij bedrijven met grote wagenparken.

3. Netto operational lease

Bij full operational lease zijn zaken als onderhoud, verzekering, afschrijving en reparatie opgenomen in het contract. Dit heeft tijdens de looptijd geen invloed op het maandbedrag. Bij netto operational lease is dat wel het geval. Hoewel het maandbedrag veelal lager uitvalt ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie, verzekering, pechhulp en andere relevante zaken.

Audi e-tron Sportback

4. Full operational lease

De definitie van full operational lease laat zich raden. Bij deze veel voorkomende variant zijn alle autokosten zoals verzekering, pechhulp, onderhoud en meer inbegrepen in het maandbedrag. Onder zakelijke rijders is full operational lease de meest voorkomende vorm van lease. Simpelweg omdat de kosten worden gedekt door de leasemaatschappij en hierdoor het risico voor de afnemer en berijder lager is.

5. Private lease

Naast de zakelijke vormen van lease is ook particulier leasen enorm in trek. De reden is simpel. Voor een vast bedrag per maand ga je op pad met een splinternieuwe auto. Zaken als onderhoud, verzekering, pechhulp en reparatie zijn allemaal opgenomen in het maandbedrag. Private lease is een populaire vorm van leasen in Nederland. De leasemaatschappij draagt immers ook het risico voor de restwaarde dus hoef je je niet druk te maken over wat de auto nog moet opbrengen na een aantal jaar. Toch heeft private lease ook nadelen. Sinds kort telt het volledige bedrag mee als bkr-registratie. Dit kan behoorlijke invloed hebben op het verkrijgen van onder andere een hypotheek. Het totale bedrag van de 'schuld' zal in mindering worden gebracht op het te krijgen hypotheek bedrag. Zeker in tijden van hoge huisprijzen en veel starters op de woningmarkt kan dit nadelig uitpakken. Laat je hierom goed informeren.

6. Short lease

In de meeste gevallen ga je voor langere tijd een leasecontract aan bij alle bovengenoemde vormen van leasen. Voor zakelijk leasen geldt veelal een maximum aantal kilometers of leeftijd van de auto en ook voor private lease worden er vooraf afspraken gemaakt en is 48 maanden of 60 maanden vaak de standaard. Maar wat als je voor een aantal maanden een auto wilt gebruiken? Bijvoorbeeld voor een lange reis of als voorloopauto terwijl je wacht op je nieuwe auto? In dat geval is er sprake van short lease. De naam verklapt het al: het voor korte tijd leasen van een auto. Vaak betreft shortlease 1, 2 of 3 maanden looptijd waarbij alle auto gerelateerde kosten behalve de brandstof ingegrepen zijn in het maandbedrag. Ook is een shortlease contract vaak dagelijks opzegbaar.

reclametekst elektrisch leasen Peugeot e-208

Deel het bericht


Een blauwe Volkswagen trekt een caravan
door Mindert Westra 24 apr., 2024
Elektrisch rijden met een caravan is tegenwoordig goed te doen. Wat zijn goede caravantrekkers voor een normale prijs?
Een donkerblauwe auto met parkeerschade aan de bumper
19 apr., 2024
Bij parkeerschade aan je elektrische auto is het van belang de juiste stappen van het proces te doorlopen.
Iemand houdt een laadpas van Vandenbron voor aan een laadstation
door Mindert Westra 16 apr., 2024
Wie op zoek gaat naar een geschikte laadpas zal veel combinaties van abonnementen en tarieven tegenkomen. Enige duiding gaat helpen.
De elektrische ë-C3 staat in de straat geparkeerd
door Mindert Westra 15 apr., 2024
Met de komst van de Citroën ë-C3 valt er binnenkort meer te kiezen onder de goedkoopste elektrische auto's.
Meer artikelen
Share by: