Blog Layout

mrt 04, 2023

Elektrische auto | meer klimaatwinst dan NOS denkt

Artikel gelezen van de NOS vanochtend, over de beperkte klimaatwinst van de elektrische auto? Zuinigjes als de NOS is, wil het nog net toegeven dat de stekkerauto klimaatwinst brengt. Maar meer is het ook niet. Het glas bij de NOS is halfleeg. Niet dat er onwaarheden in het artikel staan, maar het is goed een aantal kanttekeningen bij het artikel te plaatsen. De elektrische auto levert meer klimaatwinst op dan de NOS denkt.


CO2-uitstoot van de elektrische auto is niet nul

De bewerking klopt. De productie van een EV brengt veel uitstoot. Ook voor het vervaardigen van elektrische energie (windmolens, zonnepanelen, vervoer, installeren) komt veel CO2-uitstoot vrij. De NOS gaat achter voorbij aan het feit dat de EV, als het eenmaal rijdt, emissievrij rondrijdt. De CO2 gaat dus niet lukraak in het rond. En er zijn al veel technoieken om CO2-uitstoot op centrale plaatsen (fabrieken) op te vangen. 



Elektrische auto's worden breder

De bewering is dat bredere auto’s zwaardere accu’s bij zich hebben, wat op zich natuurlijk klopt. Daarvoor gebruiken ze meer energie. Maar dit geldt natuurlijk net zo goed voor de brandstofauto. Relatief gezien zal een zwaardere elektrische auto meer impact hebben, maar het blijft hoe dan ook nog steeds emissievrij rijden, al zij het dan in iets mindere mate. En dat kan niet van de brandstofbolides niet gezegd worden.

De nieuwe DS 3 e-Tense

Productie van de batterij is niet duurzaam

Eveneens een bewering die op zich klopt. Ook de grondstoffen zijn zwaar belastend voor het milieu. En dan hebben het nog niet over dat we voor dergelijke grondstoffen veelal afhankelijk zijn van foute landen, zoals China. Helaas gaat men er aan voorbij dat er nieuwe batterijtechnologiën op komst zijn, waar andere grondstoffen voor nodig zijn en veel efficiënter werken. Denk bijvoorbeeld aan de zwavelbatterij, de solid state batterij en de blade battery.


Helaas besteed het NOS-artikel geen aandacht aan vehicle-to-grid, een technologie waarmee piekbelasting op het elektriciteitsnet kan worden voorkomen en indirect een bijdrage levert aan de verbetering van het klimaat.

De Blade Battery van BYD als voorbeeld van verbeterde batterijtechnologien

Tot slot

Het belangrijkste waar het NOS-artikel volledig aan voorbij gaat is dat de ontwikkeling van een nieuwe technologie niet vanzelf gaat. Net zo goed dat je niet ineens van 0 op 100 km/uur zit, geldt dit ook voor de ontwikkeling van het elektrisch rijden. Volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Leren van de technieken die werken en die verbeteren. Afstoten van de activiteiten die mislukken. Verlies nemen en weer door. Voor dit ontwikkelproces is veel tijd nodig. Om met het glas vol te eindigen: als we blijven investeren in elektrische mobiliteit (in tijd en geld), gaan we met gemak de doelstellingen van 2035 halen, en wellicht in Nederland die van 2030 al.


Deel het bericht


Een Volvo EX90 wordt geladen met een laadstation aan de muur
door Mindert Westra 18 okt, 2024
Met vehicle-to-grid kun je overtollige energie van de accu teruggeven aan het stroomnet. Welke auto’s in Nederland kunnen dit?
De grille van een rode Opel Zafira Life Electric die wordt opgeladen
door Mindert Westra 17 okt, 2024
Echt opvallend is ie niet. Toch wordt de Opel Zafira Life Electric goed verkocht. Wat maakt deze elektrische bestelbus zo bijzonder?
Een blauwe NIO EL8 schuin van bovenaf gezien
door Mindert Westra 27 sep, 2024
NIO heeft de eerste EL8-exemplaren opgeleverd. De SUV zit boordevol technologie die de EV-standaards naar een volgend level brengt.
De rechter koplamp van een zilverkleurige XPENG G6
door Mindert Westra 24 sep, 2024
Naast de G9 en de P7 komt XPENG alweer een nieuw model op de proppen. Dit is de XPENG G6 en bedoeld voor het middelgrote SUV-segment.
Meer artikelen

Deel het bericht

Share by: