Gecupte banden | wat doe je er tegen?
De rasechte automobiliteit wordt verwend, want tegenwoordig zijn er steeds grotere velgen- en bandenmaten. Maar hierdoor ontstaat er ook een nieuw probleem. Voor velen overigens al een algemeen bekend probleem. Zaagtandslijtage of beter bekend als
gecupte of cuppende banden. Het vervelende geluid wat de banden produceren kan ontzettend irritant zijn en je haast dwingen de banden te wisselen. En dat terwijl het profiel nog lang mee had gekund. Hoe worden cuppende banden veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?
Gecupte banden oorzaak
Cuppende banden kunnen verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaak van cuppen is het krachtenspel op de wielen tijdens het rijden. Meestal vind het cuppen plaats op de banden die niet worden aangedreven. Bij een voorwielaandrijver dus bij de achterwielen en bij een achterwielaandrijver komt het probleem vaker voor bij de voorwielen. In het geval van voorwielaandrijving willen de achterwielen door hun stand naar binnen toe terwijl de auto de banden eigenlijk weer naar buiten dwingt. Dit is te danken aan de afstelling van de fabrikant om de auto meer stabiliteit te geven wanneer deze rechtdoor gaat. Het gevolg kan zijn dat de banden onregelmatig slijten en kunnen gaan cuppen. Andere oorzaken van cuppende banden zijn een verkeerde uitlijning, het rijgedrag)of een te lage bandenspanning.
Kun je doorrijden met cuppende banden?
Doorrijden kan, want de band op zich is eigenlijk nog genoeg om verder me te rijden. Maar je zult er steeds meer hinder van ondervinden. Het geluid wordt sterker, mogelijk gaan de banden steeds meer trillen. Wil je comfortabel rijden dan zul je er wat tegen moeten doen. Je zou er voor kunnen kiezen om de banden te laten verwisselen. Heel soms wil het ook helpen om de banden van positie te wisselen. Een iets betere maatregel is het trimmen van de band waarbij de band als het ware weer wordt glad gestreken. Dit gaat wel ten koste van een stukje profiel.
Wat kun je tegen gecupte banden doen?
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook zeker voor gecupte banden. Regelmatig je bandenspanning controleren en deze eventueel iets harder oppompen dan gebruikelijk vermindert de kans op een gecupte band aanzienlijk. De adviesspanning van een autofabrikant is vaak te laag omdat fabrikanten zich meer richten op comfort dan een gelijkmatig slijtagepatroon van de band. Het met zo'n 10-15% verhogen van de bandenspanning kan het verschil maken. Daarnaast kan het aanpassen van de rijstijl ook van invloed zijn en is een goede uitlijning van groot belang. Toch is ook de bandenfabrikant een schuldige in deze. Er kan veel verschil zitten in het type band, waarbij de ene band gevoeliger voor cuppen is dan de andere. Win daarom advies in welke banden geschikt zijn voor jouw voertuig en vraag een bandenspecialist naar de juiste band.