Blog Layout

feb. 03, 2021

Elektrische auto die een caravan trekt, lukt dat?

Nederland is een land van aanhangers, fietsendragers en caravans. In de vakanties trekken we er massaal op uit met ons hotel op wielen, in de weekenden monteren we de fietsendrager en op een vrije dag rijden we naar de bouwmarkt met de aanhanger. En dan komt de dag dat je besluit een nieuwe auto aan te schaffen of te leasen. Tegenwoordig kun je er dan bijna niet meer omheen: elektrisch rijden. En die elektrische auto is er ook al met trekhaak. Maar kan een elektrische auto ook een caravan trekken? Het is nog geen alledaags beeld op de Nederlandse wegen maar dit is absoluut mogelijk. Dankzij het onmiddellijk beschikbare koppel van volledig elektrische voertuigen is een elektrische auto in de basis zelfs een betere trekker dan een brandstofauto. Toegegeven, evenals bij benzine- en diesel voertuigen kan niet iedere auto evenveel trekken. Daarnaast kan het zijn dat de EV met trekhaak op zich wel in staat is om een aanhanger te trekken maar nog geen Europese typegoedkeuring heeft. Dit heeft alles te maken met het feit dat het trekken van een aanhanger of caravan voor de meeste autofabrikanten niet de hoogste prioriteit heeft.

Elektrische auto met trekhaak, wat betekent dit voor de actieradius?

Een tweede reden dat veel elektrische auto's een trekhaak niet in de optielijst hebben staan is simpelweg omdat dit gevolgen heeft voor de actieradius. Een fietsendrager buiten beschouwing gelaten, worden aanhangers en caravans voornamelijk gebruikt voor de lange ritten of om veel gewicht te vervoeren. Door het extra gewicht en de weerstand komt het er op neer dat je van snellader naar snellader kunt rijden. Je zult begrijpen dat het simpelweg niet echt rendabel is om een EV met een relatief beperkte actieradius te combineren met een trekhaak. Er blijft dan wel heel weinig bereik over. Maar wanneer je kiest voor een elektrische auto met een ruim bereik dan maakt die honderd kilometer minder ook niet zoveel meer uit.


Deze elektrische auto’s hebben wél een trekhaak

Jaguar I-Pace | max. 750 kilo

Jaguar I-Pace linksachter

Met een actieradius van 415 kilometer kun je best een eind komen met de Jaguar I-Pace. De I-Pace EV400, zoals de officiële benaming voor het vernieuwde model luidt, is nog niet echt een uitblinker in trekgewicht. Met 750 kilogram is een fietsendrager of aanhanger wel mogelijk. Op zich is het redelijk betaalbaar om de Jaguar te voorzien van een trekhaak. Een snelle blik in de prijslijsten geeft hiervoor een prijs aan van iets meer dan 2200 euro. Qua kogeldruk kan de trekhaak maximaal 45 kilogram aan.




Tesla Model 3 | max. 910 kilo

Tesla Model 3 van bovenaf

De populairste auto van 2019, de Tesla Model 3, kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. De Model 3 is leverbaar met een trekhaak! Deze dient wel bij de bestelling aangevinkt te zijn, achteraf monteren van een trekhaak op de Tesla is namelijk niet mogelijk. De trekhaak optie kost 1.080 euro. Op het moment is de optie enkel beschikbaar voor de Standard Range Plus of Long Range AWD variant. Met een trekgewicht van 910 kilogram en een kogeldruk van 55 kg loopt de Tesla voor op de duurdere Jaguar I-Pace.


Audi e-tron | max. 1.800 kilo

Audi e-tron

We maken een grote sprong in trekgewicht met de Audi e-tron. De elektrische SUV is standaard uitgerust met trekhaak-voorbereiding. Voor een bedrag van 953,48 euro monteert Audi een afneembare trekhaak op je e-tron. Met deze trekhaak is het mogelijk om fietsendrager of een aanhanger te trekken. Interessant is vooral ook dat voor deze trekgewichten ook de caravan in aanmerking komt. De kogeldruk op de Audi e-tron is maximaal 80 kg.



Mercedes-Benz EQC | max. 1.800 kilo

Mercedes-Benz EQC rechtsvoor

De tweede Duitse auto met trekhaak in dit lijstje, de Mercedes-Benz EQC volgt concurrent Audi e-tron, met eenzelfde trekgewicht. In tegenstelling tot de Audi is de Mercedes EQC optioneel leverbaar met een elektrisch wegklapbare kogelkop. De trekhaak bij de EQC is in staat om maximaal 1.800 kilo te trekken. De prijs voor dit alles bedraagt 1162 euro volgens de configurator van Mercedes Nederland. De kogeldruk vermeld de Duitse autofabrikant helaas niet.


Tesla Model X | max. 2.268 kilo

Tesla Model X met Falcon Wings

Heb je een caravan en ben je op zoek naar een elektrische auto? Dan is de Tesla Model X eigenlijk de enige echte optie. De elektrische SUV heeft namelijk de meeste trekcapaciteit van alle EV's die op het moment leverbaar zijn. De Model X mag namelijk bijna zijn eigen gewicht trekken. Ofwel, 2.268 kilogram. De kogeldruk is tevens meer dan de eerder genoemde auto's in dit lijstje, namelijk 90 kilogram. Prijzen zijn helaas niet terug te vinden in de configurator. Reken op een iets hoger bedrag dan de 2.200 euro die de Trekhaak op de Tesla Model 3 moet kosten.



Delel het bericht


Een donkerblauwe auto met parkeerschade aan de bumper
19 apr., 2024
Bij parkeerschade aan je elektrische auto is het van belang de juiste stappen van het proces te doorlopen.
Iemand houdt een laadpas van Vandenbron voor aan een laadstation
door Mindert Westra 16 apr., 2024
Wie op zoek gaat naar een geschikte laadpas zal veel combinaties van abonnementen en tarieven tegenkomen. Enige duiding gaat helpen.
De elektrische ë-C3 staat in de straat geparkeerd
door Mindert Westra 15 apr., 2024
Met de komst van de Citroën ë-C3 valt er binnenkort meer te kiezen onder de goedkoopste elektrische auto's.
Een roodbruine Dacia Spring Electric wordt elektrisch opgeladen
door Mindert Westra 10 apr., 2024
De zeer succesvolle Dacia Spring Electric krijgt een nieuwe uitvoering met een volledig nieuw design en wordt nog goedkoper!
Meer artikelen
Share by: